Over Meerveldhoven
Meerveldhoven is, samen met Veldhoven-Dorp, Oerle en Zeelst, één van de vier oude dorpskernen waaruit Veldhoven is opgebouw. De centrale Christus Koningkerk of Sint-Lambertuskerk aan het Mariaplein laat dat oude, dorpse karakter nog goed zien.
De wijk wordt begrensd door de Hagendoornseweg in het noorden, Merefeltstraat in het westen, Provincialeweg in het zuiden en de Julianastraat in het oosten. Op dit moment telt Meerveldhoven ongeveer 2.500 inwoners.
Daarmee wonen er nu ongeveer vijf keer zo veel mensen als in de negentiende eeuw, toen Meerveldhoven zo’n 500 inwoners telde.
Het boek Veldhoven, van Toterfout tot heden, vertelt over een lange en rijke geschiedenis van Meerveldhoven.
- Grafheuvels wijzen op vroege bewoning in de bronstijd.
- Tijdens de Romeinse periode waren er sporen van bewoning en landbouw in het gebied, hoewel Meerveldhoven geen grote nederzetting was.
- In de 5e en 6e eeuw kwam de regio onder invloed van de Franken. Het gebied van Meerveldhoven werd waarschijnlijk bewoond door Frankische boeren die zich vestigden en de landbouw voortzetten.
- Het gebied rond Meerveldhoven werd in de 10e eeuw steeds meer georganiseerd in zelfstandige heerlijkheden. Lokale heren bestuurden het land en beschermden de bevolking in ruil voor een deel van de oogst en andere diensten.
- De naam “Marvilde” verschijnt voor het eerst in schriftelijke bronnen in de 13e eeuw. Het dorp ontwikkelt zich rondom een aantal boerderijen en een kleine kapel.
- In 1264 vindt een inwoner een beeldje van Maria in een eik. Hij neemt het mee naar huis en de volgende dag is het beeldje weer terug op de vindplaats. Weer neemt hij het mee, en weer weet het de weg terug te vinden. De eik met het beeldje groeit uit tot een bedevaartsplaats. Nog steeds trekken mensen elk jaar in mei (Mariamaand) naar Meerveldhoven om de kapel van Onze Lieve Vrouwe ter Eik in de kerk te bezoeken.
- Het dorp krijgt in de 14e eeuw de naam Merefelt, wat duidt op een open veld nabij een waterplas of moerasgebied.
- De bevolking groeit gestaag en er wordt meer landbouwgrond ontgonnen. Meerveldhoven telt in de 18e eeuw ongeveer 200 inwoners.
- 19e eeuw: De opkomst van de industrie brengt grote veranderingen. Meerveldhoven krijgt verschillende kleine fabrieken, waaronder textielfabrieken en later sigarenfabrieken.
- Na de Tweede Wereldoorlog in de 20e eeuw wordt Meerveldhoven samengevoegd met omliggende dorpen tot de gemeente Veldhoven. Meerveldhoven breidt uit, onder meer met Oranjewijk en Kabouterdorp. Deze buurt heeft zijn naam te danken aan de straatnamen die zijn ontleend aan volksverhalen: Aerdmennekesbaan, Ariespad, Lepelkesweg en Sagenstraat.
- In de 21e eeuw maakt Veldhoven opnieuw een groeispurt door vanwege het succes van ASML.
Bronnen:
Geheimen van Veldhoven
BHIC | Het Geheugen van Brabant
Brabants Erfgoed
Sterrenkruid
Ontdek zelf de geschiedenis van Meerveldhoven
Op geheimenvanveldhoven.nl kun je meer te weten over de historische bezienswaardigheden van Meerveldhoven. Wist je bijvoorbeeld dat woonwinkel Echo vroeger Sigarenfrabriek Velasques was? Dat het pand van Kennis Makelaardij vroeger bekend stond als de ‘fabrikantenvilla’? En dat er begin 20e eeuw een tramlijn liep over de Provincialeweg?
Afbeeldingen: https://www.geheimenvanveldhoven.nl/